Verslag voorjaarscompetitie jeugd 2021

Nadat de KNLTB besloten had dat er geen voorjaarscompetitie zou komen in 2021, bleek er toch nog ruimte te zijn voor een verkorte competitie voor alleen de junioren. Voor slechts 5 zondagen, maar het was beter dan helemaal niks. LTV Berlicum schreef uiteindelijk 8 teams hiervoor in en die deden het prima! In de 1e klasse 11 t/m 14 werd het team van Guus, Siem, Ise en Kiki glansrijk kampioen. Ze moesten alleen een puntendeling toestaan aan de Witte Raven, maar verder werden alle andere tegenstanders probleemloos opzijgezet. Gefeliciteerd! 

 In de hoofdklasse 13-17 kende Berlicum 1 een aarzelende start, want doordat het team de eerste 2 wedstrijden niet compleet was ging men meteen 2 keer onderuit. Daarna lieten Janneke, Thom, Sjoerd, Daphne en Anouk zien wel degelijk op dit niveau (ze speelden oa tegen de dochter van Mirjam Oremans) mee te kunnen en door 2 zeges en een gelijkspel eindigden ze verdienstelijk als 3e op de ranglijst. Thom van de Veerdonk ontpopte zich als de vedette van het team door maar liefst 11 van zijn te verdienen 12 wedstrijdpunten binnen te slepen. 

Ook in de 1e klasse 11 t/m 14 maar dan in een andere afdeling, werd Berlicum 2 kampioen. Krijn, Jur, Olivier en Thies wonnen hun eerste 4 wedstrijden, maar dat deed concurrent Achter de Bogen ook. Hierdoor kwam het dus op de laatste wedstrijd aan, en daar maakte men korte metten met de tegenstander uit Drunen: 5-1. Die stuk voor stuk ook nog eens kop en nek groter waren, maar dat zegt lang niet alles!!  Ook jullie van harte gefeliciteerd!

 Gijs, Leon, Nadim, Tije, Lucas, Bram en Kevin hielden de eer voor Berlicum hoog in Groen, en dat ging ze goed af. Wat onwennig in het begin misschien want de eerste 2 wedstrijden gingen meteen met 0-6 verloren, maar achteraf bleken deze tegenstanders (Thadia en de Kienehoef) ook voor de andere teams veel te sterk. Uiteindelijk ging het steeds beter met een mooie plek in de middenmoot als resultaat. Goed gedaan! 

We hebben nog een team dat uitkwam in de 1e klasse en ook die werden kampioen! In de jongens 13 t/m 17 bleven 3 ploegen tot het einde mee strijden om de titel maar zowel Topspin Boxmeer als Bastion Baselaar kwamen tekort tegen de kanonnen uit Berlicum. Ties, Tom, Tim, Bram en Boris begonnen nog met een gelijkspelletje tegen Uden maar daarna waren ze los en werd de ene na de andere zege toegevoegd. Gefeliciteerd mannen!

In de 2e klasse 11 t/m 14 kwam Berlicum met 3 teams uit. De ploeg van captain Timme vd Berg eindigde exact gelijk met Asmunt, met zelfs een beter setgemiddelde, maar het onderlinge duel was in het voordeel van deze tegenstander uitgevallen. Hierdoor moesten Soufian, Timme, Siem en Jeroen het kampioenschap aan Asmunt laten. Jammer, maar volgend jaar komen er weer nieuwe kansen. En met een 2e plaats op de ranglijst kun je zeker thuiskomen! Soufian Visser speelde 4 partijen en won ze alle 4.

Het team van captain Mees van Lith was in de 2e klasse 11 t/m 14 in een zware poule terecht gekomen en moest derhalve de punten bijeen schrapen. Maar Mees, Danchenique, Hidde, Lieke, Daan en Noor speelden vorig jaar nog met Groen, en het is duidelijk dat de overstap naar Geel even wennen is. Gelukkig was Uden van vergelijkbare sterkte als ons team en dat onderlinge duel werd duidelijk in het voordeel van Berlicum 4 beslist: 1-5. Hierdoor eindigde men op de 4e plaats. Volgend jaar, met nog meer training in de benen, zal het vast beter gaan.

Hetzelfde als bij Berlicum 4 was ook van toepassing voor Berlicum 5: een jong team met 1e jaars Geel die het niet getroffen hadden met de indeling. En dus een zware competitie, waarin ze uiteindelijk met een 5e plaats genoegen moesten nemen. Het team bestond uit maar liefst 9 meiden (Lot, Evelien, Essia, Ise, Teuntje, Jasmijn, Alicia, Lorraine en Florine) die gelukkig onderling er wel plezier in hebben gehad. Dat is ook wat waard! Deze ervaring nemen ze mee naar volgend seizoen en wie weet waar dat toe leidt!

Tenslotte dank aan alle captains en ouders voor het mede regelen van deze Voorjaarscompetitie, hopelijk kan ik de volgende keer weer op jullie rekenen. Eric van Zoggel VCL  

 

Wat is Tenniskids?

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids:
- Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
- Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
- Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek:
- Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.
- Naast de uitdagende trainingen is er ook een gevarieerd wedstrijdaanbod waaraan kinderen het hele jaar door vaak als team kunnen deelnemen.

Wedstrijdaanbod

Bij de verschillende kleuren hoort ook een competitiesysteem, de World Tour (Rood en Oranje) en de Groene competitie. De World Tour bestaat uit twaalf speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Elke speeldag staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Zo’n 20.000 kinderen doen al mee aan de World Tour en Groene competitie. In de weken dat er geen World Tour is, organiseren verenigingen vaak een Tenniskids toernooitje. 

Tenniskids /Juniorencompetitie

  • De Tenniskids en Juniorencompetitie start indien mogelijk in week 22. Het streven is zoveel mogelijk speeldagen in te plannen. Mocht het zo zijn dat de Tenniskids- en Juniorencompetities eerder opgestart mogen worden, dan zullen wij daar op inspelen. Daar houden we bij het indelen al rekening mee.
  • De verkorte competitie in juni biedt ook de mogelijkheid om nieuwe Tenniskids- en Juniorenteams aan te melden. Een VCL of functionaris Tenniskids kan teams aanmelden bij de KNLTB.

Tenniskids toernooitjes 

Verschillende verenigingen in Nederland organiseren Tenniskids toernooitjes voor kinderen tot en met 12 jaar. Tijdens een Tenniskids toernooitje, dat over meerdere speeldagen kan worden gehouden, worden korte partijtjes gespeeld. Kinderen spelen verschillende wedstrijden en ontmoeten kinderen van andere verenigingen. De resultaten tellen niet mee voor de speelsterkte (DSS). De toernooitjes zijn opgenomen in de Toernooikalender van de KNLTB maar de meest actuele informatie is te vinden op tenniskids.toernooi.nl.

Kinderen die in groen spelen kunnen meedoen aan een Tenniskids toernooitje of een open (jeugd)toernooi. Een open toernooi heeft een meer prestatief karakter en de resultaten tellen mee voor de speelsterkte (DSS). Er wordt op meerdere speeldagen in de week gespeeld. De groene onderdelen zijn te vinden op toernooi.nl.